Blandt Danmarks første heilpraktikere

Jeg har fået lov at kikke indenfor i Jørgen Nonnegaards klinik på Østerbro. Her behandler han et par dage om ugen, når han ikke er i sin anden klinik i Aarslev på Fyn. Klinikken er udsmykket med store plakater af menneskekroppen, der illustrerer akupunkturpunkter og meridianbaner. Glasskabe er fyldt med homøpatiske midler fra Kattwiga, som Jørgen Nonnegaard er forhandler af i Danmark og selv bruger til sine klienter.

I hjørnet står et irisapparat, som jeg kan kende fra andre klinikker hos især de mest erfarne heilpraktikere i Danmark. Det er et irisapparat, som Jørgen Nonnegaard har udviklet sammen med sine samarbejdspartnere. Han er oprindeligt uddannet maskinearbejder, så da udenlandske leverandører ikke længere kunne levere, så gik de selv i gang med at bygge et. Det tog 1 år at få lyset til at falde helt rigtigt i øjet så iris stod knivskarpt. Han sælger stadig apparatet til 35.000, et apparat, som han selv betalte 148.000 for fra Japan.

Blandt Danmarks første heilpraktikere

Jørgen Nonnegaard blev uddannet heilpraktiker i 1986 og han var blandt de første danske heilpraktikere, som blev uddannet af Dr. Grüger og Frau Hoffmann sammen med bl.a. Arvin Larsen, Carsten Munk og Sonny Bleibach. En del af uddannelsen og eksamen foregik i Tyskland i heilpratikkens klassiske discipliner, bl.a. ansigtsdiagnose, irisanalyse, akupunktur, øreakupunktur, kiropraktik, cellesalte, homotoksikologi, enderlein terapi, mørkefelt terapi, zoneterapi, neuralterapi, hydroterapi, phytoterapi og ernæringslære – og så selvfølgelig anatomi, fysiologi og sygdomslære.

De vigtigste værktøjer i Jørgens praksis er irisanalyse, anamnese, homøopati og laserakupunktur.

“Det er meget forskellige typer klienter der kommer her”, fortæller Jørgen Nonnegaard.
“I øjeblikket er der en del, der har haft blodpropper, og som har kredsløbsproblemer. Det kan også være mennesker med betændelser, gigt, virus, eksem eller problemer med hukommelsen. Det er meget forskellige sygdomme og problematikker, og hver klient får en individuel behandling”, uddyber han.

Behandlede sig selv med akupunktur

Jørgen Nonnegaard valgte at udforske alternative behandlingsmetoder, da han selv blev syg af stress i starten af 1970érne. Han blev anbefalet at opsøge en akupunktør i Sønderjylland. “Det var alt for langt og besværligt at skulle ligge og køre til Sønderjylland fra Aarslev på Fyn, jeg ville hellere lære at behandle mig selv”, fortæller Jørgen.

Der var ikke et stort udvalg af behandlere eller uddannelser i Danmark i 70’erne, og viden om akupunktur måtte man finde i bøger på fransk og engelsk. Jørgen gik i gang med at prøve sig frem. Nogle gange virkede nålene andre gange ikke.

Efterhånden begyndte han også at behandle venner og bekendte – og rygtet spredtes, så efter et par år, blev akupunkturen en levevej. Han fik fintunet sine metoder på heilpraktikeruddannelsen og kort efter afrundende han med en phd i akupunkturens filosofi fra England.

Eget studie med AIDS-patienter

Universitetsgraden gav Jørgen mod på at lave sine egne studier, bl.a. et studie med 18 AIDS patienter, som kørte over 3 år. Alle 18 patienter levede gennem hele behandlingsforløbet – dengang døde AIDS patienter typisk efter 2-3 år. Jørgen fremlagde sine erfaringer og resultater på forskellige konferencer.

Jørgen Nonnegaard har holdt sig opdateret bl.a. med et besøg til et kinesisk hospital, hvor han fik indsigt i behandling med kinesisk akupunktur og urter – og senere et besøg til Brasilien for at lære om Amazonaens guldgruppe af lægeplanter.

Vil gerne give sine metoder og viden videre

Jørgen har stadig travlt i klinikken, men han synes, at det er på tide at give sin viden og mange års erfaring videre til yngre heilpraktikere. Derfor er han ved at udvikle et kursus og workshop i grundlæggende irisanalyse og behandling med kombinationer af urter, homøopati og akupunktur, som han har rigtig gode erfaringer med. Jørgen har udviklet nogle metoder, som virker rigtig godt – og dem vil han gerne lære andre at bruge, så langt flere kan få gavn af dem.

Om forfatteren